Mentálhigiénes tanácsadás

Többletszolgáltatásaink

Mentalhigienes tanácsadás

Mentalhigienes tanácsadás

mentalh.jpg

A matematika nyelvén leírva: Mentálhigiéné = Lelki Egészségvédelem, ahol Egészség = (testi + szellemi + lelki + szociális) JÓLÉT. Röviden és pongyolán fogalmazva a mentálhigiéné egyfajta pszichológiai prevenció, azért, hogy a rossz kedvből ne legyen súlyos depresszió, a bánativásból alkoholizmus, a szorongásokból pánikzavar, a stresszből kiégés stb.

 Pontosabban: „A mentálhigiéné nem csupán a pszichés megbetegedések és magatartászavarok megelőzése, hanem a lelki egészségvédelem is, mégpedig pozitív értelemben, mindazoknak a folyamatoknak, tevékenységeknek az összessége, amelyek az emberi személyiséget és közösségi kapcsolatot erősebbé, fejlettebbé teszik" (dr. Buda Béla). Tehát feladata a lelki egészség elősegítése és megőrzése, illetve azon ismeretek és intézkedések felhasználása, melyek arra irányulnak, hogy megelőzzék a lelki rendellenességeket és javítsák az egyén pszichológiai beilleszkedését a társadalomba, illetve képességeit a harmonikus szociális kapcsolatok kialakítására. A mentálhigiéné dinamikusan fejlődő tudományterület, a legkülönbözőbb humán tudományok, természettudományok és társadalomtudományok lelki aspektusait összefoglaló tudomány. 
A mentálhigiéné fogalma nem olyan régen került be a köztudatba. Kialakulásával kapcsolatban egy érdekesség: Clifford Beers amerikai üzletember miután két évet töltött elmegyógyintézetben, 1908-ban kiadott egy könyvet és elhatározta, mindent megtesz azért, hogy minél kevesebb ember kerüljön hozzá hasonlóan pszichiátriára. Az ő saját élményű tapasztalatai és rendkívüli elhivatottsága keltette éltre a mozgalmat, amely már 1911-ben világkongresszust szervezett, és a két világháború között nagy népszerűségre tett szert.
A mentálhigiéné fogalmának történelmi alakulásáról bővebben itt olvashat.
 

EGÉSZ-ség

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfogalmazásában "az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”. 

Az egészség dimenziói:

  • biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése,
  • lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele,
  • mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség,
  • emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége,
  • szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége,

A lélekben (is) egészséges ember meg tudja valósítani képességeit, meg tud birkózni a normális élet stresszhelyzeteivel, termékenyen képes dolgozni és hozzá tud járulni közösségének életéhez. 

 

Ön is találkozott már vele

A mentálhigiéné lényege a megelőzés, fejlesztés, kapcsolatépítés. Ezerféle formában jelen van életünkben: a védőnő, a háziorvos, a pszichológus, a pedagógus, a gyermekvédelmis, a szociális munkás, de még a személyzetis kolléga is mind-mind tesz azért, hogy az emberek mentális egészsége fejlődjön. A függőségek, depresszió, öngyilkosság, lelki eredetű betegségek stb. - ez mind olyan terület, amelyen a megelőzéshez a lelki egészség alapjait már gyermekkorban le kell tenni. Mindezt a pozitív mentálhigiéné eszközeivel, amelynek célja a személyiség fejlesztése, önelfogadás, pozitív kapcsolatok másokkal, mások elfogadása, társas integráció, érdeklődés felkeltése a társadalmi és közösségi élet iránt.

 

Mentálhigiénés tanácsadás

A mentálhigiénés tanácsadás olyan szakember által végzett tevékenység, melynek célja az egészséges lelki élet kialakítása és megtartása. Arra törekszik, hogy az egyén saját problémájának megoldására képessé váljon, erőforrásait, lehetőségeit jobban ki tudja használni. Ehhez szükség van a probléma feltárására, megoldási tervek kidolgozására, a kivitelezés segítésére, nyomon követésére. Akár bizonyos készségek, „skillek” fejlesztésével, akár direkt tanácsadással, és/vagy a segítő beszélgetés erejének kiaknázásával, beindítja az asszisztált változást. Lehet hosszabb-rövidebb folyamat, de mindenképpen egy olyan egyént eredményez, aki a saját életében otthon van, az élete dolgaival sikeresen boldogul, akinek van önbizalma és büszke magára, mert mindezért saját maga dolgozott meg.

Mentálhigienes munkatársak

Mentalhigienes tanácsadás
A szolgáltatás igénybevételéhez keresse fel háziorvosát!
Minden jog fenntartva © 2024 Pécs és Ormánsági Prevenciós Praxis Közösség - Készítette: Demowebpecs.hu.