Rendezvények

EGÉSZSÉGNAPOT TARTOTTUNK HARKÁNYBAN

15 okt.
A Pécs-Ormánsági Prevenciós Praxisközösség 2018.10.13-án Egészségnapot tartott Harkányban. 
 
A praxisközösség létrejöttének célja egy lakosság-közeli szolgáltatásokat nyújtó, preventív szemléletű, egyéni és közösségi szintű egészségfejlesztést, egészségmegőrzést és a népegészségügyi jelentőségű krónikus betegségek megelőzését, korai felderítését, és ilyen módon eredményesebb gyógyítását lehetővé tevő szakmai program megvalósítása. 
 
A Praxisközösség egy Európai Uniós projektből az Európai Szociális Alapból és a Magyar Kormány támogatása által jött létre 2018.05.01-én, és tart egészen 2020. 02.29-ig.
 
A létrehozandó praxisközösségünk által nyújtott preventív szolgáltatások kibővítésével, a praxisok együttműködésének fejlesztésével bővül a lakosság által igénybe vehető preventív, személyre szabott szolgáltatások köre, ami elősegíti az egészség megőrzését és csökkenti a krónikus népegészségügyi megbetegedések kialakulásának a kockázatait.
 
Céljaink eléréséhez az alábbi fő cselekvési irányokat tűztük ki:
 
  • A praxisok ellátási területén élők minél nagyobb hányadának (de minimum 25%-ának) egészségi, kockázati és életmód felmérése.
  • A kiszűrt egészségi kockázati tényezőkkel rendelkezők részére életmód, táplálkozási, életvezetési tanácsadás biztosítása (dietetikus, gyógytornász, egészségfelelős, mozgásprogramok biztosításával).
  • Az ellátott populációban az egyre nagyobb tömegeket érintő diabetes szűrése, a kiszűrt vagy már ismert cukorbetegek szövődményeinek célzott szűrése és kezelése, különös tekintettel a „diabeteses láb”-ra, mely Magyarországon a nem traumás végtag amputációk leggyakoribb oka.
  • Szintén hangsúlyos eleme prevenciós tevékenységünknek a dohányzás leszoktató programok, illetve ehhez kapcsolódóan az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat, a tüdőrák rizikójának felmérése (LungScreen applikáció) és a magas rizikóval rendelkező páciensek korai kiszűrése, így hatékony kezelése.
  • Az alkoholizmus és más addikciók felderítésére és korai kezelésére is programot szervezünk, addiktológus szakorvos szakmai segítségével.
  • A főként az időseket érintő demenciák szűrését és minél korábbi szakellátást is célul tűztük ki programunkban.
  • Rendezvényeket szervezünk, illetve csatlakozunk más szervezetek által megrendezendő, az egészséges életmódot, étrendet, testmozgást népszerűsítő programokhoz, ezek alkalmával lehetőséget biztosítunk az egészségi állapot, illetve egyéni rizikóstátusz felmérésre, tanácsadásra.
  • Felvilágosító kampányokat szervezünk a szervezett szűrővizsgálatokon történő nagyobb részvétel valamint az egészséges életmód propagálása érdekében (webes megjelenés és hirdetések, facebook csoport és akciók, szórólapok terjesztése, nagyobb rendezvényeken megjelenés)
 
2018. 10.13-én egy ilyen rendezvényünkön vehettek részt az érdeklődök, akik körében vérnyomás mérést, vércukor mérést, testtömeg index mérést, és egyéb szűréseket, gyógytorna és dietetikai tanácsadást vehettek igénybe térítésmentesen a résztvevők.
A rendezvényen 250 főt sikerült megszólítanunk egészségügyi prevenciós jelleg tevékenységünkkel.