Gyerekkori ártalmak

Gyerekkori ártalmak

Lehet, bele sem gondolunk abba a dologba, hogy testi és persze szellemi egészségünk már a méhen belüli életünkben elkezdődik. A legfontosabbnak problémának, sok egyéb mellett a terhes nők dohányzását gondolom.
Gyermekkori Ártalmak!
Gyermekkori Ártalmak!
childhood.jpg
Sok mindenről lehetne beszélni ebben a témakörben, de igyekszem összefoglalni a legfontosabbakat.

Lehet, bele sem gondolunk abba a dologba, hogy testi és persze szellemi egészségünk már a méhen belüli életünkben elkezdődik. A legfontosabbnak problémának, sok egyéb mellett a terhes nők dohányzását gondolom. A cigarettában lévő nikotin és egyéb számos ártalmas anyag a méhlepényen keresztül átjut a magzatba, szűkíti az ereket, csökkenti az oxygén és táplálék ellátottságot, alacsony születési súlyt  és fejletlenebb szerveket eredményezve. Ezek az újszülöttek hajlamosabbak a fertőzésekre, mivel rosszabb az ellenálló képességük. A dohányfüst a megszületés után  is fontos ártalmi tényező, mert a szoptatott csecsemőbe az anyatejen keresztül is átjutnak a káros anyagok, nem beszélve a légutakra gyakorolt negatív hatásairól, úgy mint a léguti hám csillószőreinek működészavara. Ismert tény, hogy a dohányfüst jelentősen fokozza az asztma betegség kialakulásának kockázatát a légutak tartós gyulladásán keresztül.

Sajnos komoly probléma a kamaszok dohányzása is. Nem  nagyon ismert az a tény, hogy a hozzászokás és a függőség a fiatalokban sokkal jelentősebb, mint a felnőttekben, így a leszokás is nehezebb!!

Ugyanezt elmondhatjuk az alkohol fogyasztásról is.

Korunk másik jelentős problémája a népesség kóros elhízása,ez sajnos már gyermekkorban is jelen van. A helytelen táplálkozás a legfontosabb oki tényező. A szülő felelőssége  ebben a tekintetben is oriási, hiszen a gyermek egészséges táplálkozását először ő alakítja ki. Sajnos meglehetősen gyakori jelenség, amit én is tapasztalok a praxisomban, hogy az anya nem vagy csak nagyon ritkán főz a gyermekének. a gyorséttermek nagyon népszerűek, hiszen rendkívül finomak, de nem igazán tartoznak az egészséges ételek csoportjában. A gyermekkorban kialakított szokásaink nagyon meghatározóak életünk további menetére. Rossz szokásainkat nagyon nehéz megváltoztatnunk. Egyre több kutatás folyik ebben a témakörben és az eredmények azt mutatják, hogy táplálkozásunk jelentősen befolyásolja testi egészségünket, ellenálló képességünket és az allergiás betegségek kialakulásának esélyét is.

Bizonyított tény az is, hogy a gyermekkorban felírt antibiotikus kezelések komolyan befolyásolják negatív értelemben az immunitásunkat, hiszen a beleinkben élő hasznos baktériumokat kiírtják, amik jelentős részét képezik szervezetünk ellenálló képességének.

Digitalizált világunk jelentősen felgyorsult. Az okos eszközök ott vannak a mindennapokban. Már az óvodában sem találunk olyan gyermeket, aki nem tudja sokszor ördögi ügyességgel kezelni az okos eszközöket, de vajon el tud e mondani egy hosszú verset, szeret e mesét hallgatni, tud e figyelni 5 percnél hosszabb ideig stb. Sajnos az ezeket gyártó cégek elfelejtik megemlíteni, hogy mennyire károsak lehet a használatuk kicsi gyermekeinkre nézve. Pszichológusok számos csoportja vizsgálja az okos eszközök káros hatásait gyermekekre. Bizonyított tény, hogy  a drogokhoz nagyon hasonló függőségi állapotot eredményez a túlságosan korai használata, megvonása agressziót, dühöt, deviáns viselkedést vált ki. Viccesen csak digitális cuminak nevezik ezeket az eszközöket.

NE adjunk 2 évesnél fiatalabb gyermek kezébe okos eszközöket, mert fejletlen idegrendszere maradandó károsodást szenvedhet, inkább meséljünk neki, foglalkozzunk vele, mutassuk meg neki, hogy a világ milyen színes és nem kell feltétlen egy okos telefon ahhoz, hogy értelmesen eltöltsük  a szabad időnket!!!
Minden jog fenntartva © 2023 Pécs és Ormánsági Prevenciós Praxis Közösség - Készítette: Demowebpecs.hu.